μαιευτήρας,γυναικολόγος,καβάλα,ιατρός,προγεννητικός έλεγχος,προγεννητικός,έλεγχος,ιατρική εμβρύου,ιατρική,εμβρύου,fetal medicine foundation,fetal,medicine,foundation,εγκυμοσύνη,υπερηχογράφημα,έμβρυο,μήτρα,υπερηχογράφημα β επιπέδου,β επιπέδου,έλεγχος καρδιάς εμβρύου,doppler, πλακούντας,τρισδιάστατο υπερηχογράφημα,τετραδιάστατο υπερηχογράφημα,επεμβατικές εξετάσεις,επεμβατικές,εξετάσεις,βιοψία χοριακών λαχνών,βιοψία,χοριακών,λαχνών, λήψη τροφοβλάστης,λήψη,τροφοβλάστης,αμνιοπαρακέντηση, μαιευτηρας,γυναικολογος,καβαλα,ιατρος,προγεννητικος ελεγχος,προγεννητικος,ελεγχος,ιατρικη εμβρυου,ιατρικη,εμβρυου,fetal medicine foundation,fetal,medicine,foundation,εγκυμοσυνη,υπερηχογραφημα,εμβρυο,μητρα,υπερηχογραφημα β επιπεδου,β επιπεδου,ελεγχος καρδιας εμβρυου,doppler,πλακουντας,τρισδιαστατο υπερηχογραφημα,τετραδιαστατο υπερηχογραφημα,επεμβατικες εξετασεις,επεμβατικες,εξετασεις,βιοψια χοριακων λαχνων,βιοψια,χοριακων,λαχνων, ληψη τροφοβλαστης,ληψη,τροφοβλαστης,αμνιοπαρακεντηση, maieftiras,gynaikologos,kavala,iatros,progennitikos elegxos,progennitikos,elegxos,iatriki embryou,iatriki,embryou,egymosyni,egkymosini,egkimosini,yperixografima,yperixos,embryo,mitra,yperixografima b epipedoy,b epipedou,elegxow kardias embryou,elegxow,kardias,embryou,plakountas,trisdiastato yperixografima,tetradiastato yperixografima,epemvatikew exetaseis,epemvatikes,exetaseis,viopsia xoriakon laxnon,viopsia,xoriakon,laxnon,lipsi trofovlastis,lipsi,trofovlastis,amnioparakentisi

Cell free fetal DNA test

Τι είναι ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος;

Με τον έλεγχο αυτόν αναλύουμε ελεύθερο εμβρυικό DNA (cell free DNA) που υπάρχει στην κυκλοφορία της μητέρας. Η ανάλυση αυτή μας δίνει ενδείξεις εάν το έμβρυο έχει χαμηλές ή υψηλές πιθανότητες για τρισωμία 21 (σύνδρομο Down), 18 (σύνδρομο Edwards) και 13 (σύνδρομο Patau).

Πιο ειδικά, αναγνωρίζει το 99% των εμβρύων με τρισωμία 21, το 97% με τρισωμία 18 και το 92% με τρισωμία 13.

Με την πρόοδο της μοριακής βιολογίας, ο αριθμός των χρωμοσωμικών ανωμαλιών και μικροελλειπτικών συνδρόμων που ανιχνεύονται με μη επεμβατικό έλεγχο αυξάνει συνεχώς, ωστόσο η χρήση τους στην κλινική πράξη γίνεται μόνο μετά από μεγάλο αριθμό μελετών ώστε να είμαστε σίγουροι για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που δίνουμε στους γονείς.

Ποια είναι η διαδικασία για να κάνω μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο;

Ο έλεγχος αυτός μπορεί να γίνει μετά την 10η εβδομάδα της κύησης.

Γίνεται αρχικά ένα υπερηχογράφημα του εμβρύου ή των εμβρύων και ακολουθεί ενημέρωση των γονέων για τον έλεγχο που θα κάνουν, καθώς και έγγραφη συγκατάθεση.

Ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος γίνεται με αιμοληψία από τη μητέρα. Η ανάλυση των δειγμάτων γίνεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια μοριακής βιολογίας και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 2 εβδομάδες.

Σε περίπτωση παθολογικού αποτελέσματος πρέπει να γίνει επεμβατική εξέταση (βιοψία τροφοβλάστης ή αμνιοπαρακέντηση) για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.

Είναι απαραίτητο να γίνουν και άλλοι έλεγχοι στο έμβρυο;

Ιδανική περίοδος για να γίνει ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος είναι να γίνει μετά το αναλυτικό υπερηχογράφημα του 3ου μήνα στην 11η με 13η εβδομάδα της κύησης. Με το υπερηχογράφημα αυτό ελέγχεται η ανατομία του εμβρύου και οι δείκτες για χρωμοσωμικές ανωμαλίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο της κύησης.

  • Εάν το έμβρυο έχει παθολογικά ευρήματα καλό είναι να γίνει επεμβατική εξέταση (βιοψία τροφοβλάστης).
  • Εάν είναι όλα φυσιολογικά και οι γονείς επιθυμούν να είναι πιο σίγουροι για τα συνήθη χρωμοσωμικά προβλήματα (τρισωμία 21, 18, 13), μπορεί να γίνει μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος.

Στον 5ο μήνα της κύησης πρέπει να γίνει ο έλεγχος β-επιπέδου για τον έλεγχο της ανατομίας του εμβρύου, ακόμη και εάν ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος είναι φυσιολογικός. Υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθούν στο έμβρυο ευρήματα για τη διερεύνηση των οποίων  να γίνει σύσταση για επεμβατικό έλεγχο (αμνιοπαρακέντηση).

Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι γονείς ότι ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα υπερηχογραφήματα 3ου μήνα (αυχενική διαφάνεια) και 5ου μήνα (β-επιπέδου).

Υπολογισμός πιθανής ημερομηνίας τοκετού

Εισάγετε την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Επικοινωνία

Αβέρωφ 4, Καβάλα
2510222588
iatriopachoumi@yahoo.com

Προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι!

Το ενδιαφέρον μας για εσάς δε σταματάει μετά την αποχώρησή σας από το ιατρείο μας!
Αφιερώστε λίγο χρόνο για να μας αναφέρετε κάποια στοιχεία σχετικά με την έκβαση της κύησής σας και να αφήσετε τυχόν σχόλια σχετικά με την παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών από εμάς.

Συμμετοχή