Αμνιοπαρακέντηση

Με την αμνιοπαρακέντηση γίνεται λήψη αμνιακού υγρού το οποίο περιέχει εμβρυικά κύτταρα. Το αμνιακό υγρό στέλνεται σε εργαστήριο μοριακής βιολογίας και ελέγχεται ο καρυότυπος του εμβρύου.

Πότε γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση γίνεται μετά τις 16 εβδομάδες της κύησης. Νωρίτερα δεν υπάρχουν επαρκή κύτταρα του εμβρύου στο αμνιακό υγρό και δεν είναι ασφαλής εξέταση για το έμβρυο.

Πόσο σύντομα έχω αποτελέσματα;

Το αποτέλεσμα της εξέτασης που αφορά στις πιο συχνές χρωμοσωμικές ανωμαλίες (τρισωμία 21, 13, 18, η πιο συχνή μετάλλαξη κυστικής ίνωσης και το φύλο) είναι έτοιμο σε 2 – 3 εργάσιμες μέρες. Ο πλήρης έλεγχος των χρωμοσωμάτων για αριθμητικές και δομικές ανωμαλίες γίνεται σε 20 περίπου ημέρες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εξέταση;

Με την εξέταση αυτή υπάρχει κίνδυνος αποβολής που είναι 0,5 – 1%, που οφείλεται κυρίως σε συσπάσεις της μήτρας μετά την εξέταση.

Τι θα πρέπει να κάνω μετά την εξέταση;

Κάποιες μέρες μετά την εξέταση (3 με 5) προτείνεται ξεκούραση της μητέρας και πολύ ήπια δραστηριότητα. Σε περίπτωση αιμορραγίας, συσπάσεων στη μήτρα ή πυρετού πρέπει να ενημερωθεί ο ιατρός.

Δείτε επίσης

  • Βιοψία χοριακών λαχνών – λήψη τροφοβλάστης

    Με την εξέταση αυτή γίνεται λήψη χοριακών λαχνών από τον πλακούντα των εμβρύων και ανάλυση του γενετικού υλικού των λαχνών σε εργαστήριο μοριακής βιολογίας. Τα κύτταρα του πλακούντα με τα κύτταρα του εμβρύου έχουν την ίδια προέλευση και έτσι ελέγχεται με ακρίβεια ο καρυότυπος του εμβρύου.

  • Συμβουλές μετά από επεμβατική εξέταση

    Την ημέρα της εξέτασης και την επόμενη είναι σημαντική η καλή ενυδάτωση της μητέρας με αρκετή ποσότητα νερού (περίπου 8 ποτήρια) και αρκετά φρούτα.