Βιοψία χοριακών λαχνών – λήψη τροφοβλάστης

Με την εξέταση αυτή γίνεται λήψη χοριακών λαχνών από τον πλακούντα των εμβρύων και ανάλυση του γενετικού υλικού των λαχνών σε εργαστήριο μοριακής βιολογίας. Τα κύτταρα του πλακούντα με τα κύτταρα του εμβρύου έχουν την ίδια προέλευση και έτσι ελέγχεται με ακρίβεια ο καρυότυπος του εμβρύου.

Πότε γίνεται ή εξέταση αυτή;

Γίνεται πάντα μετά τις 11 εβδομάδες κύησης.

Σε ποιες γυναίκες προτείνεται να γίνει;

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει οικογενειακό ιστορικό κληρονομικών παθήσεων ή η εξέταση του 3ου μήνα έχει δείξει αυξημένες πιθανότητες για χρωμοσωμικές ανωμαλίες είτε ακόμη και σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας όπου έχουν αποφασίσει να ξέρουν τον καρυότυπο του εμβρύου καλό είναι να γίνει βιοψία χοριακών λαχνών. Το μεγάλο πλεονέκτημα της εξέτασης είναι ότι γίνεται από τον 3ο μήνα και έτσι η διάγνωση των χρωμοσωμικών ανωμαλιών γίνεται νωρίς στην κύηση.

Πόσο σύντομα έχω αποτελέσματα;

Το αποτέλεσμα της εξέτασης που αφορά στις πιο συχνές χρωμοσωμικές ανωμαλίες (τρισωμία 21, 13, 18, η πιο συχνή μετάλλαξη κυστικής ίνωσης και το φύλο) είναι έτοιμο σε 2 – 3 εργάσιμες μέρες. Ο πλήρης έλεγχος των χρωμοσωμάτων για αριθμητικές και δομικές ανωμαλίες γίνεται σε 20 περίπου ημέρες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εξέταση;

Με την εξέταση αυτή υπάρχει κίνδυνος αποβολής που είναι 0,5 – 1%, που οφείλεται κυρίως σε συσπάσεις της μήτρας μετά την εξέταση. Σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών μετά την λήψη χοριακών λαχνών μπορεί να χρειαστεί να γίνει αμνιοπαρακέντηση λόγω μωσαϊκισμού στα κύτταρα του πλακούντα.

Τι θα πρέπει να κάνω μετά την εξέταση;

Κάποιες μέρες μετά την εξέταση (3 με 5) προτείνεται ξεκούραση της μητέρας και πολύ ήπια δραστηριότητα. Σε περίπτωση αιμορραγίας, συσπάσεων στη μήτρα ή πυρετού πρέπει να ενημερωθεί ο ιατρός.

Δείτε επίσης

  • Αμνιοπαρακέντηση

    Με την αμνιοπαρακέντηση γίνεται λήψη αμνιακού υγρού το οποίο περιέχει εμβρυικά κύτταρα. Το αμνιακό υγρό στέλνεται σε εργαστήριο μοριακής βιολογίας και ελέγχεται ο καρυότυπος του εμβρύου.

  • Συμβουλές μετά από επεμβατική εξέταση

    Την ημέρα της εξέτασης και την επόμενη είναι σημαντική η καλή ενυδάτωση της μητέρας με αρκετή ποσότητα νερού (περίπου 8 ποτήρια) και αρκετά φρούτα.